5. lekce Dědičnost boží

25.09.2014 19:31

A jsme u části páté. Po tom, co pečlivě tuto lekci prostudujete, uvidíte, že každý předmět nebo každý skutek je výsledkem aktivního myšlení.

Aktivní myšlení je myšlením a myšlení je tvůrcem. Dnes člověk myslí, jak nemyslel nikdy předtím. Proto je tato doba tvůrčí a svět přiděluje největší odměny těm, kdo správně myslí. Hmota je bezmocná, pasivní a nehybná. Duch je síla, energie a moc. Duch formuluje a kontroluje hmotu. Každá forma, kterou hmota obléká, je pouhým výrazem nějaké už existující myšlenky.

Avšak myšlenka nevytváří žádnou magickou transformaci. Uposlechne pouze zákony přírody. Uvádí do pohybu přírodní síly. Projevuje se ve vašem chování, ve vašich skutcích, které se zase dotýkají vašich přátel a známých a nakonec i celého okolí.

Můžete vyslat jakoukoliv myšlenku, a protože myšlenky jsou tvůrčí, můžete vytvořit, cokoliv si přejete.

 

Dědičnost boží

  1. Náš mentální život je nejméně z 90% nevědomý, to znamená, že ti, kdo tuto mentální moc používají jen desetiprocentně, značně omezují svůj život.
  2. Podvědomí může vyřešit a vyřeší za nás jakýkoliv problém, jestliže víme, jak ho řídit. Procesy podvědomí jsou bez ustání aktivní. Stačí si položit otázku: „Chceme zůstat pasivní v této činnosti, nebo jí chceme vědomě řídit? Chceme uvidět svůj cíl a nebezpečí, kterému se musíme vyhnout, nebo se chceme jen nechat unášet?“
  3. Už víme, že podvědomí proniká každou částí fyzického těla a může být neustále vedené nebo ovlivněné autoritou, vycházející z objektivního činitele čili z vyšší části ducha.
  4. Podvědomí – subjektivní mysl, která proniká tělem, je z velké části výsledkem dědičnosti, která je zase výsledkem prostředí všech minulých generací, jejich vitální síly a stálého pohybu. Pochopení tohoto faktu nám umožní zasáhnout v případě, že se někde projeví náznak nějaké nežádoucí vlastnosti.
  5. Můžeme vědomě používat všechny záviděníhodné vlastnosti, kterými jsme obdaření a přesně tak můžeme potlačit a odmítnout všechny projevy nežádoucích rysů.
  6. Subjektivní mysl – podvědomí, který proniká tělem, vyplývá nejen ze zděděných sklonů, ale i z domácího, profesionálního a sociálního prostředí, z množství dojmů, představ, pověr a myšlenek, podobných těm, které přijala jako názory, podněty nebo různá prohlášení.

Velká část pochází z naší vlastní mysli, ale téměř všechny byly akceptované bez ověření a bez uvážení.

  1. Postup je následovný: Myšlenka se nám zamlouvá. Vědomí ji přijalo, předalo podvědomí, kde byla převzatá parasympatickým systémem a předána fyzickému tělu, aby se tam zpracovala. „Slovo se stalo tělem“.
  2. Tímto způsobem se pravidelně utváříme a znovu vytváříme. Jsme dnes výsledkem našich myšlenek v minulosti a v budoucnu budeme tím, jak myslíme dnes. Zákon přitažlivosti nám přináší nejenom věci, které se nám líbí a které si přejeme, ale i to, co „je naše“,tj. to, co jsme vědomě či nevědomě vytvořili myšlenkovými procesy a co si nepřejeme. Většina z nás je bohužel tvoří nevědomě.
  3. Kdybychom si chtěli postavit dům, do jaké míry bychom asi byli opatrní už při vypracování plánů, při studiu každého detailu, při výběru materiálů. A jak jsme nedbalí při konstrukci svého mentálního příbytku, který je nekonečně důležitější, než jakýkoliv fyzický dům, kde to, co vstupuje do našeho života, závisí na vlastnosti materiálu, z něhož bude náš mentální příbytek vybudovaný.
  4. A co ten materiál charakterizuje? Viděli jsme, že je to výsledek dojmů, které jsme nasbírali v minulosti a uskladnili je ve své podvědomé mysli. Jedná-li se o pocity strachu, starostí, obav, pochyb a jiných negací, bude materiál, z něhož tkáme dnešek, stejně negativní. Místo toho, aby byl pro nás výhodný, přinese nám jen starosti, dřinu a úzkosti. Budeme se donekonečna snažit o to, abychom ho opravili a dali mu alespoň trošku elegantní vzhled.
  5. Když jsme však uchovávali jen odvážné, optimistické a pozitivní myšlenky a ihned jsme odhazovali myšlenky negativní, které jsme odmítali udržovat, co můžeme očekávat? Náš mentální materiál má nadřazenou hodnotu, můžeme si utkat, cokoliv si přejeme. Víme, že je pevný, spolehlivý a trvalý. Nemáme tedy žádné obavy a nejistoty do budoucna.
  6. Jsou to psychologická fakta. O těchto myšlenkových procesech nelze polemizovat. Není v nich žádné tajemství. Jsou tak jasné, že je každý snadno pochopí. Stačí se pustit do mentálního úklidu, každý den v něm pokračovat a udržovat svůj příbytek čistý. Když chceme dosáhnout jakýkoliv postup vpřed, je čistota mentální, morální a fyzická naprosto neodmyslitelná.
  7. A když mentální úklid dokončíme, materiál, který zůstane, bude dokonale vhodný ke zpracování mentálních obrazů a představ, které si přejeme uskutečnit
  8. Existuje jedno nádherné panství, které čeká na svého příjemce. Jeho rozlehlé hektary s bohatou úrodou, krásnými lesy a s vodou, která tudy protéká, se rozkládají do nedohledna. Tyčí se tu prostorné panské sídlo s veškerým pohodlím a luxusem, vyzdobené vzácnými obrazy a nabízející bohatě zásobenou knihovnu. Dědici stačí, aby uplatnil své dědické právo, přijal toto sídlo do vlastnictví a používal ho. Musí ho používat. Užívat je podmínkou k jeho držení. Nemůže ho nechat zchátrat. Zanedbat znamená ztrátu vlastnictví.
  9. V oblasti mysli a ducha, v oblasti praktické moci, je toto panství vaše. Vy jste jeho dědicem. To vy můžete uplatnit dědictví, vlastnit ho a používat. Jedním z jeho vymožeností je mít veškerou moc nad okolnostmi. Poskytuje výhody jako zdraví, harmonii a úspěch. Nabízí vám rovnováhu a mír. Stojí vás to jen studium a sklizeň jeho mohutných zdrojů, Nevyžaduje žádnou oběť s výjimkou ztráty vašeho omezení, otročení a slabostí. Přiděluje vám čestné místo a vkládá vám do rukou žezlo.
  10. K tomu, abyste toto panství získali, postupujte následovně:
  1. Musíte si ho upřímně přát.
  2. Musíte na něj uplatnit nárok.
  3. Musíte si ho převzít do vlastnictví.
  1. Připusťte, že tyto podmínky nejsou vůbec těžké.
  2. Určitě znáte téma dědičnosti. Darwin, Huxley, Haeckel a další vědci předložili celé hory důkazů, že dědičnost je zákon, který využívá postupnou kreaci. Progresivní dědičnost dává člověku jeho vzpřímený postoj, schopnost pohybu, zažívací orgány, krevní oběh, sílu svalů a nervů, stavbu kostí a hromadu dalších fyzických schopností. Ještě úžasnější fakta se týkají dědičnosti v síle mysli. To vše tvoří to, co lze nazvat naší „lidskou dědičností“.
  3. Existuje však jedna dědičnost, kterou vědci neuvedli. Stojí v pozadí a nad všemi jejich výzkumy. Tato dědičnost, dědičnost boží, vévodí právě v tu chvíli, kdy fyzikové zvedají ruce k nebi a naříkají, že nemohou vysvětlit, co vidí.
  4. Je to laskavá, příznivá síla, která rozhoduje o kreaci prvního řádu. Přímo prýští z božstva do každé stvořené bytosti. Zrozuje život, což vědec neudělal a nikdy udělat nemůže. Převyšuje všechny nadřazené a nedostupné síly. Žádná lidská dědičnost se k ní nemůže přiblížit. Žádná lidská dědičnost se jí nevyrovná.
  5. Tento nekonečný život skrze vás protéká. Je vámi. Schopnosti, jenž jsou ve vašem vědomí, jeho vstupní bránou. Udržet tuto bránu otevřenou je tajemstvím moci. Nestojí snad za to, abyste vyvinuli trochu úsilí?
  6. Důležitým bodem je to, že zdroj veškerého života a veškeré moci vychází z nitra. Osoby, okolnosti a události mohou nabízet potřeby a možnosti, ale bystrost ducha, síla a schopnost reagovat na tyto potřeby, jsou uvnitř.
  7. Vyhněte se všemu, co je nepravé. Vybudujte pevné základy pro své vědomí na silách, které přímo vtékají z nekonečného Zdroje, z nekonečného Ducha, do obrazu a podoby, kterou jste.
  8. Ti, kdo převzali toto dědictví, převzali do svého vlastnictví moc, o které neměli ani tušení. Už nikdy nebudou slabí, nerozhodní a bázliví. Jsou nerozlučitelně spojeni s všemohoucností. Něco se v nich probudilo. Objevili, že vlastní obrovské skryté schopnosti, které si dosud neuvědomovali.
  9. Tato moc přichází z nitra, ale nemůžeme jí dostávat, pokud jí vzápětí nedáváme. Užívat jí je podmínkou, která nám umožňuje toto dědictví uplatnit. Každý z nás je jen kanálem, skrze nějž se všemohoucí síla rozrůzňuje do formy. Pokud nedáváme, kanál se zablokuje a my nemůžeme nic přijímat. Prokazuje se to na všech úrovních existence, ve všech oblastech činnosti, ve všech odvětvích. Čím víc dáváme, tím víc dostáváme. Atlet, který se chce stát silný, musí použít sílu, kterou má a čím víc jí používá, tím víc jí dostává. Finančník, který si přeje získat peníze, musí používat peníze, které má, protože jejich používáním jich může dostat víc.
  10. Obchodník, který neudržuje odliv zboží, nemůže počítat s přílivem. Firma, která nenabízí účinné služby, ztratí své zákazníky. Je to tak všude. Každá moc závisí na používání té moci, kterou už vlastníme. To, co platí ve všech oblastech činnosti, platí rovněž i pro sílu, z níž vycházejí všechny schopnosti, které známe – duchovní sílu. Odstraňte ducha a co vám zůstane? Nic.
  11. Jestliže je duch vším, pak na uznání tohoto faktu závisí schopnost projevit jakoukoliv sílu – fyzickou, mentální i duchovní.
  12. Jakékoliv vlastnictví je výsledkem celkového mentálního postoje, neboli vědomí peněz. Je to kouzelná hůlka, která vám umožní získat nápady a zformuluje pro vás plány k uskutečnění. Budete při jejich uskutečňování prožívat stejné uspokojení, jako při jejich naplnění.

Cvičení:

Vraťte se teď do své místnosti, do stejného křesla, zaujměte stejnou pozici a vyberte si mentálně místo, které spojujete s příjemnými myšlenkami. Vytvořte si úplný obraz tohoto místa: např. budovy, stromy, přátele, zkrátka vše, co si přejete. Zpočátku budete myslet na vše, kromě ideálu, na který byste se chtěli koncentrovat. Nenechte se však odradit. Vytrvalostí zvítězíte. Tato vytrvalost každopádně vyžaduje, abyste toto cvičení prováděli každý den a bezchybně.